Gyógynövényes érdekességek

A hárs mítikus fa, amely mindig jelen volt Európa népeinek történelmében. Találkozhattunk vele a görög, a római, a germán és szláv kultúra mondáiban és a magyar néphit is számos hársfát kapcsolt a történelem nagy alakjaihoz. Felvidéken például nagy becsben tartják Mátyás király hársfáját, a Dunántúlon is ismernek egy hétszáz éves példányt és Zrínyi Miklós, II.Rákóczi Ferenc, illetve József nádor is megpihent, ebédelt vagy sétált hársfa alatt, amely közül sok még ma is él...

A zsálya jellegzetes illatú, lila virágú, nagy múltú növény, amely a Földközi-tenger vidékéről származik. Az élet meghosszabbítójának tartják, még egy mondás is szól róla, miszerint akinek zsálya nő a kertjében, az nem öregszik meg.

A csipkerózsát népiesen gyepűrózsának, hecserlifának, vadrózsának is szokták nevezni. E bokornak az áltermése a csipkebogyó, mely az egyik leghatásosabb gyógynövényünk. A csipkebokrot a Bibliában is megtaláljuk jelképként (Mózes elhivatása), illetve a középkorban a lángoló, de el nem égő csipkebokrot Mária jelképének tekintették. 

A bodzát Európa-szerte varázserővel ruházták fel, míg gyógynövényként való használata szinte az emberiséggel egyidős gyakorlat. A germánok például szent növényként tisztelték és Holle (Freya) asszonynak a családi fészek istennőjének áldozták. Sőt, az angolok a bodza varázserejét máig tisztelik, elég csak arra gondolnunk, hogy a világsikerű Harry Potter történet főgonoszát csak egy bodzából készített varázspálcával tudták elpusztítani.