Gyógynövényes receptek

Gyömbér tea

Mossunk meg és nagyon vékonyan hámozzunk meg  egy kis darab gyömbért. Aprítsunk fel, majd főzzük meg  ½ liter vízben ½ órán keresztül és már készen is van a teánk. Az így elkészített tea kiválóan édesíthető mézzel.

Gyömbéres-citromos keksz

Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 db tojás, 1 db citrom héja és leve, 1 teáskanál gyömbér lereszelve,  1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál vanília kivonat.

Elkészítés: A tojásokat habosra keverjük a citromlével, a cukorral, a vanília kivonattal, majd utána vajjal és a reszelt gyömbérrel is. Hozzátesszük a lisztet, összedolgozzuk. Ha elkészült, kb. 1 órára hűtőbe tesszük. Kis golyókat formázunk a tésztából, és 200 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 10-15 perc alatt megsütjük.

Csipkebogyó szörp

  • Hozzávalók:
  • 1 kg csipkebogyó
  • 4 liter víz
  • 1-1,5 kg cukor
  • 10 g citromsav/liter

Elkészítés: A dércsípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón ledaráljuk, majd 3 liter meleg vizet öntünk rá és néha megkeverve másnapig állni hagyjuk. Másnap a levet kipréseljük, majd a visszamaradt gyümölcshúsra ismét 1 liter meleg vizet öntünk, újabb egy napig állni hagyjuk. Ezután ismét kipréseljük és a két levet leszűrve összeöntjük. Az így kapott léhez adjuk a cukrot és a citromsavat. Az elkészített szörp minden kilogrammjához fél gramm szalicilt adunk.

Grillezett, zsályás daralepény

Hozzávalók: 200 g kukoricadara, 2 evőkanál vaj, 3 szál friss zsályalevél, só. Egy lábasban forraljunk fel egy liter vizet, tegyünk bele egy evőkanálnyi vajat, és ízesítsük sóval. Lassan, állandó kevergetés mellett csorgassuk bele a kukoricadarát. Adjuk hozzá az összevágott zsályalevelet, kis lángon főzzük legalább tíz percig. Vigyázzunk, a kevergetést ne hagyjuk abba, mert nagyon könnyen leéghet. Ha elkészült, vegyük le a tűzről. Egy közepes méretű tepsit vagy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, öntsük bele a még meleg puliszkát. Simítsuk legalább egy centi vastagságúra. Ha kihűlt, vágjuk nagyobb darabokra. Olajjal megkent grillsütő lapján süssük aranysárgára. Sütés közben darálhatunk rá borsot és megszórhatjuk reszelt parmezánsajttal is.

Kaliforniai mézes-diós sütemény
Hozzávalók: 20 dkg vaj (vagy 10 dkg vaj és 10 dkg margarin), 1/2 teáskanál só, 10 g vaníliáscukor, 1 dl folyékony, illatos hársméz, 5 dl átszitált finomliszt, 2 dl finomra vágott dió
Verjük krémmé a vajat a sóval és a vaníliával. Verjük tovább, és közben vékony sugárban adagoljuk a krémhez a hársmézet. Keverjük hozzá a lisztet és a diót. A hűtőben pihentessük egy óra hosszat. Sodorjunk a tésztából kb. 4 cm átmérőjű rudakat és csomagoljuk mindegyiket sütőpapírba. Hűtsük ismét egy óra hosszat, majd szeleteljük fel kb. egy centiméter vastag korongokra. 1 750C-on süssük, vékonyan kizsírozott tepsiben, 12-14 percig. 35-40db lesz belőle.