A réttől a cukorkáig

A gyógynövények és a háztartásban történő felhasználásuk iránti érdeklődés nemcsak napjainkban, de már évszázadok óta létezik. Sok esetben a gyógynövények segítenek a betegeknek egészségük megőrzésében vagy adott esetben a gyógyulásban, miközben a legnagyobb gyógyszertárat – a természetet veszik igénybe. A természet inspirálta a Verbena cukorkák kifejlesztését is. A Verbena töltött cukorkák valódi gyógynövény-kivonatokat tartalmaznak. Egy Verbena cukorka elfogyasztása talán a legélvezetesebb módja, hogy a gyógynövények hatóanyagait a szervezetünkbe juttassuk…

Amíg azonban a gyógynövény valóban a cukorkába kerül, hosszú utat kell megtennie.

A folyamat alapja a gyógynövény-kivonat extrakció útján történő előállítása. Ez egy olyan eljárás, amely során a gyógynövények hatóanyagai valamilyen folyadék hatására oldott állapotba kerülnek. Az extrahálás hideg, ill. meleg víz, szesz, olaj vagy ehhez hasonló anyag felhasználásával történhet. A kivonatok készítése előtt mindig meghatározzák azt az eljárást, amellyel sikerül megőrizni az egyes gyógynövényekben található lehető legtöbb szükséges hatóanyagot. A Verbena cukorkához szükséges gyógynövény-kivonatokat a Calendula vállalat állítja elő, amely sokéves tapasztalattal rendelkezik e téren. Itt a munkatársak felügyelete alatt valamennyi legyártott kivonat szigorú ellenőrzésen megy keresztül, melynek végén a megfelelő minőség elérése esetén tanúsítványt adnak ki, amely igazolja a termék kiváló minőségét. A cég egyre nagyobb igyekezetet fejt ki a BIO minőség elérése érdekében.

A cukorkák gyártásának fontos eleme természetesen a gyógynövények minősége, amelyekből a hatóanyagokat kivonják. A Verbena cukorkához olyan mennyiségű gyógynövényre van szükség, amelyet nem lehet egyszerűen a természetben begyűjteni, ezért sok gyógynövényt a hegyaljai vidékek tiszta térségeiben termesztenek. Ez biztonságosabb, mint a szabad természetben történő gyűjtés, amely a gyűjtő ismereteitől és tapasztalataitól függ.
Minden feldolgozásra kerülő gyógynövénynek megvizsgálják mikrobiológiai minőségét, hatóanyag- és nehézfém-tartalmát. Abban az esetben, ha az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a nyersanyag minősége nem megfelelő, azonnal kiselejtezik.

A Verbena cukorkákhoz szükséges gyógynövények termesztése az előírt termesztési alapelvek szerint történik. Ez különféle tényezők összessége, amelyek hatással vannak a végeredményre.

  • Talaj és éghajlati viszonyok
    A gyógynövény fajtájától függően kiválasztják a megfelelő éghajlatot és talajminőséget. Figyelembe kell venni, hogy minden gyógynövény más talajelőkészítést és talajminőséget igényel. A további fejlődés a Verbena előállításához szükséges gyógynövények termesztése terén a BIO minőség irányába mutat.
  • Gondozás a vegetációs időszak alatt
    Ez a gyógynövényeknek a gyomnövények és kártevők elleni védelmét jelenti. A gyógynövény gondozásakor figyelembe veszik azt is, hogy az alkalmazott táp- és védőszerek megfelelőek és engedélyezettek-e az adott növény esetében. Figyelemmel kísérik a egészségügyi várakozási időt és ezt követően a begyűjtést.
  • Begyűjtés és az ezt követő kezelés
    A legfontosabb követelmény a gyűjtés megfelelő időpontjának betartása. A leszedett gyógynövények szárítását mihamarabb el kell kezdeni, megelőzendő a penészedés esetleg dohosodás folyamatát, amely következtében a növény veszít minőségéből. A szárítás során be kell tartani a javasolt hőmérsékleti tartományokat.

A Calendula vállalat termesztési folyamatai a gyógynövények kitűnő minőségét deklarálják.

A gyógynövényeknek nagy előnyük van a kémiai vegyületekkel szemben, mivel a bennük levő hatóanyagok a mellékanyagok jelenlétének és ezek kölcsönös arányának köszönhetőn biológiailag mindig kiegyensúlyozottak, tehát a szervezetben nem halmozódnak fel és nincs káros mellékhatásuk.